Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.08

Tenyésztés

A tenyésztés nem egy jó pénzkereseti lehetőség,hanem egy pénz és időigényes hobbi! A kiadások sokszor nagyobbak, mint a kölykök eladásából származó bevétel,így akár rá is lehet fizetni. Alapvető genetikai ismeretek és a fajta alapos ismerete nélkül a tenyésztő nem lesz képes leküzdeni a fajta tenyésztésével kapcsolatosan felmerülő akadályokat. A tenyésztő felelőssége, hogy kizárólag egészséges utódok kerüljenek az új gazdákhoz. Aki mégis belevág a tenyésztésbe,jó ha ismeri a fajtára jellemző betegségeket,gyakrabban előforduló problémákat:

 

1. Csont és izületi problémák: könyök és csípő izületi diszplázia , izületi gyulladások, patella ficam, arthtosis, keresztszalag szakadás

2.Szaporodási zavarok: csendes ivarzás, álvemhesség, császármetszés, tejhiány

3.Szemproblémák: harder mirigy előesés, kötőhártya gyulladás, szürke hályog, entrópium, ektrópium,

4.Emésztőszervi problémák: gyomorcsavarodás, allergia

5.Bőrbetegségek:gomba, demodicosis(szőrtüsző atka kór), allergiás bőrgyulladás

6.Szív és érrendszeri betegségek

7.Altatási nehézségek

 

Mire lesz szükség ha mégis belevágunk?

           

            Először is megfelelő térre lesz szükség. Legyen kert,lehetőség szerint füves,fás,árnyékkal,hogy melegben tudjon hol hűsölni a kutya. Az épített kertet díszfákkal,bokrokkal felejtsük el,a kiskutya néhány hét alatt úgyis lerombolja azt. Mindenképpen ajánlott egy kennel,ahová a kutyát be tudjuk csukni ha kell,megkötni a kutyát nem szabad!  Aki egy kert nélküli kis lakásban lakik ne vegyen ilyen kutyát,mert - még ha a mozgásigényét ki is tudja elégíteni a napi többszöri sétával - gyorsan hatalmasra nő,  melegben nyáladzik, hangosan horkol és teljesen leamortizálja a lakást.

            Megfelelő és kellő mennyiségű információval is rendelkeznünk kell. Legjobb ha felkeresünk néhány tenyésztőt, kutyakiállítást, tenyész szemlét,így biztos forrásból juthatunk információhoz a fajtával kapcsolatban.  Ha csak képen láttunk nápolyi masztiffot, vagy hallottunk róla az ismerősünk ismerősének az ismerősétől ne vegyünk ilyen kutyát.

            Mielőtt kiskutyát veszünk mindenképpen beszéljük meg a család összes tagjával. Ha van olyan családtag,aki egyértelműen elutasítja az ötletet ne vegyünk kutyát a későbbi konfliktusok elkerülése végett.

            A kölyök megfelelő neveléséhez rengeteg időre is szükség lesz. A fajta egyik jellemző tulajdonsága,hogy mindíg a gazdi,a család mellett szeret lenni. Ha rendszeresen hosszú időre magára hagynánk,vagy kennelbe zárnánk ne vegyünk  kutyát .

            Csak tapasztalt,következetes gazdiknak ajánljuk .Türelemmel és szeretettel ennél a fajtánál bármit el lehet érni,mégis erős kézzel kell fogni,hogy ne akarja átvenni az irányítást. Kezdő kutyásnak, aki egy szomorú szempártól elolvad nem ajánljuk. Intelligenciája révén kiszúrja kit mivel lehet meghatni és ki is használja az adódó lehetőségeket. Amennyiben a kutya felnőtt ként kiszámíthatatlan, engedetlen lesz, abban az esetben az ember az egyetlen, akit hibáztatni lehet.            

            A biztos anyagi háttér elengedhetetlen egy ilyen kutya tartásához. A kölyök vételára is egy nagyobb lélegzetvételű összeg ,mégis töredéke annak,amit a későbbiek során költenünk kell rá. A minőségi tápok kilója 1000-1500ft,ebből egy 3 hónapos kölyök napi adagja 50-80 dkg. A csonterősítő tabletta 2200-2500ft/hó,a zöldkagyló 8-10ezer forint/ doboz,ez 2-3 hónapra elegendő. Ideális esetben a kölyök  9-10 hetesen kerül gazdihoz, ekkorra a tenyésztőnél 2 védőoltást és az alap  féregtelenítést megkapja,de a további vakcinázásról már a gazdinak kell gondoskodni. Ez 2-3 hetente  4-8 ezer forintunkba fog kerülni 6 hónapos koráig. Ez után 1 évesen újabb szurik , emlékeztető oltások következnek,amiket évente ismételni kell. Kullancs szezonban javasolt havonta kullancs elleni cseppekkel kezelni a kutyust,ez újabb 2-5ezer forint. Ha sokat járunk vele közösségbe a féregteleníteni is gyakrabban kell, ez 3 havonta kb. 2-3ezer forint. Aki nem tud havi szinten 20-25ezer forintot a kutyára költeni inkább ne vegyen ilyen kutyát. Ez a fajta nem nő fel házi koszton vagy maradékon,aki nem tudja biztosítani a kutyának az optimális ellátást ne akarjon nápolyi masztiffot ,mert se a kutyának,se a gazdának nem lesz öröme benne!

Ha körültekintően, jó helyről vásároltuk a kiskutyát és mindent megadunk kutyánknak, akkor is jöhetnek  váratlanul felmerülő költségek. Ha a nápolyi masztiff  megbetegszik súlyos ezreket kell orvosra,gyógyszerekre költeni. Egy bőrbetegség diagnosztizálása belekerülhet 5-25ezer forintba és akkor még nem kezeltük a kutyát. Egy-egy ortopédiai beavatkozásra 60ezer forinttól egészen 2-3százezer forintig terjedő összeget is ki kell fizetni. Az egyszerű szemműtétek 20-25ezer forintba kerülnek, az allergia vizsgálat,az allergiás kutya etetése megint plusz költséget jelent. A gyomorcsavarodást néhány órán belül műteni kell,ez 40-50ezer forint,ha császármetszésre van szükség a szülésnél az újabb tízezrekbe kerül. Aki ezeket a váratlanul felmerülő költségeket nem tudja,vagy nem akarja fedezni ne akarjon nápolyi masztiffot!

            Nagyon fontos még,hogy találjunk egy megbízható állatorvost. Olyan orvos kell,aki ismeri a fajtát,figyelembe veszi a fajta speciális adottságait,hajlandó és képes a tenyésztővel együttműködni ha kell.